Er zijn in Nederland een aantal verzekeringen terug te vinden op de lijst met verplichte verzekeringen. Eén van deze voorbeelden is de autoverzekering. De overheid in Nederland heeft er net als in andere landen voor gekozen om de zogenaamde WA-verzekering wettelijk te verplichten. Dit is de verzekering die een dekking biedt voor de schade die je aanbrengt ten opzichte van derden. Op deze manier is in principe elke deelnemer aan het verkeer met een gemotoriseerd voertuig gedekt tegen schade waarvoor hij zelf niet verantwoordelijk is. Zou je graag meer te weten willen komen over het verzekeren van een auto? Dan moet je vooral even verder lezen. 

Op welke manier kan je een autoverzekering afsluiten? 

Het afsluiten van een autoverzekering kan gebeuren op tal van verschillende manieren. Er zijn dan ook best een aantal zaken die mee van invloed zijn op het type verzekering waar je finaal voor zal kiezen. Voor heel wat mensen geldt dat ze er zomaar voor kiezen om eender welke verzekering voor hun auto af te sluiten? Het spreekt voor zich dat dit helemaal geen goede keuze is. Het loont dan ook altijd de moeite om even een grondige vergelijking uit te voeren tussen de verschillende autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Zou jij eveneens graag een goed beeld willen hebben van de polisvoorwaarden die zijn verbonden aan de verschillende soorten autoverzekeringen? Dan loont het zeker de moeite om je te verdiepen in het onderstaande overzicht.

1.) De WA-verzekering 

De eerste autoverzekering waarvoor je kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de minst uitgebreide verzekering die je voor je auto kan afsluiten. Dat is het gevolg van het feit dat ze enkel en alleen een dekking verleent voor schade die jij aanbrengt ten opzichte van derden. Het beperkte aantal dekkingen kan misschien in eerste instantie een beetje een doorn in het oog zijn, maar er zijn wel degelijk ook voordelen aan verbonden. Zo kan er worden vastgesteld dat de verzekeringspremie net hierdoor zeer beperkt kan worden gehouden. Ben je dus vooral op zoek naar een voordelige autoverzekering waarmee je toch perfect weet te voldoen aan de vooropgestelde wettelijke eisen? Dan is het altijd een mogelijkheid om te kiezen voor de WA-verzekering. 

2.) De WA+ beperkt casco verzekering

De tweede optie waarover je beschikt voor wat het afsluiten van een autoverzekering betreft is kiezen voor een WA+ beperkt casco verzekering. Wanneer je deze verzekering gaat afsluiten zal je kunnen vaststellen dat je daarbij kan rekenen op een waslijst aan extra dekkingen, namelijk:

  • Een dekking voor schade veroorzaakt door een brand;
  • Schade die het gevolg is van joyriding; 
  • Schade veroorzaakt door een inbraak of diefstal; 
  • Schadegevallen veroorzaakt door een storm of ander natuurgeweld; 
  • Schade die het gevolg is van een aanrijding met een loslopend wild dier; 

De WA+ beperkt casco verzekering is een ongelofelijk populaire autoverzekering. Naast de bovenstaande dekkingen is overigens ook glasschade gedekt. Dit met inbegrip van een sterretje welke kan ontstaan in de voorruit. Door je auto op deze manier te laten verzekeren kan je dus reeds rekenen op menig aantal interessante zekerheden. 

3.) De WA+ volledige cascoverzekering

De meest uitgebreide verzekering die je kan afsluiten voor het verzekeren van een auto is een WA+ volledige cascoverzekering. Het betreft hier een type autoverzekering waarmee je over de hele lijn kan rekenen op een uitstekende dekking. Alle dekkingen uit de WA evenals de WA+ beperkt casco verzekering zijn voor handen. Er is echter nog één extra dekking aan het rijtje toegevoegd. Dit is de dekking voor de schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto. Let op, door de toevoeging van deze dekking vallen de kosten uiteraard wat hoger uit. Hier dien je dus wel rekening mee te houden.

Besparen op je autoverzekering? Benut daarvoor deze tips!

Het spreekt voor zich dat helemaal niemand er op zit te wachten om geconfronteerd te worden met een hoge verzekeringspremie voor hun autoverzekering. Toch is het zo dat je in de praktijk zal kunnen vaststellen dat de premie, afhankelijk van de gekozen verzekering, behoorlijk kan oplopen. Gelukkig bestaan er ook heel wat mogelijkheden om de kosten te kunnen drukken. Wij hebben hieronder alvast enkele interessante bespaartips voor je autoverzekering op een rijtje gezet.

Kies voor de autoverzekering die het best bij je past 

Natuurlijk is het interessant om te kunnen genieten van de complete dekkingen die de allrisk autoverzekering met zich meebrengt. Dit gezegd hebbende is het zo dat dit niet geldt voor alle auto’s. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een goedkope auto te kopen? Of ben je iemand die slechts zeer sporadisch de auto uit de garage haalt? In dat geval is het mogelijks interessanter om te kiezen voor een wat beperkte autoverzekering. Anders weegt het risico dat wordt gelopen eigenlijk niet op tegen de kostprijs die moet worden betaald voor de verzekering. 

Besteed ook de nodige aandacht aan het eigen risico 

Voor de autoverzekering geldt dat je in alle gevallen te maken hebt met een zogenaamd eigen risico. Dat eigen risico is niet alleen bepalend voor het bedrag dat je bij een schadegeval zelf dient op te hoesten als verzekeringnemer. Ook de periodieke premie die moet worden betaald wordt daar immers door beïnvloed. Kies omwille van deze reden altijd voor een gemiddeld, goed gebalanceerd eigen risico. Op die manier voorkom je dat je uiteindelijk teveel gaat betalen voor de verzekering voor je auto. Het eigen risico verdient in de praktijk dus zeker en vast je aandacht.

Ook andere elementen beïnvloeden de premie

Tot slot zal je kunnen vaststellen dat er ook nog heel wat andere elementen van invloed kunnen zijn op de premie die je moet betalen voor je autoverzekering. Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat er door veel mensen met deze elementen slechts in beperkte mate rekening wordt gehouden. We hebben het hierbij dan concreet om onder meer:

  1. De specificaties van de auto die je wenst te laten verzekeren; 
  2. Het schadeverleden van de bestuurder van het voertuig; 

Wil je dus graag de premie van je autoverzekering zoveel mogelijk kunnen drukken? Dan zal je in de praktijk ook zeker altijd met deze elementen rekening willen houden. Zoveel mag duidelijk zijn. 

 

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *