Remklauwen spelen een cruciale rol in de werking van een auto. Ze zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het remsysteem. In deze blog leggen we hier meer over uit en vertellen we je alles wat je moet weten over remklauwen; zoals hun werking, de verschillende soorten en het herkennen van defecte remklauwen. Lees dus vooral verder!

De werking van remklauwen

Zoals hierboven al kort vermeld zijn remklauwen onderdeel van het remsysteem van een auto. Ze hebben een vrij eenvoudige werking: Wanneer je het rempedaal intrapt, gaat er olie stromen richting de remklauw. Dit zorgt ervoor dat de druk oploopt waardoor de remcilinder naar buiten gedrukt wordt. Deze drukt vervolgens tegen de achterkant van het remblokje aan, wat de remmende werking in gang zet. De remklauwen zitten altijd bij de remschijven gemonteerd, aan de boven- of onderkant van de auto. Bij elke auto is het mogelijk de remklauwen te zien zitten, waardoor het mogelijk is hiermee het uiterlijk van je auto aan te passen. 

Verschillende soorten remklauwen

Over het algemeen zijn er twee soorten remklauwen: zwevende en vaste remklauwen. Bij zwevende remklauwen werkt de rem met een enkele remzuiger. Deze remzuiger drukt, zodra er geremd wordt, het binnenste remblok tegen de remschijf aan. Hierdoor verschuift de remklauw lichtelijk, wat ervoor zorgt dat ook het buitenste remblok tegen de remschijf geduwd wordt. De tweede variant, vaste remklauwen, heeft twee remzuigers. Wanneer er bij de variant geremd wordt, drukt de remvloeistof tegen allebei de remzuigers. Wat ervoor zorgt dat de auto tot stilstand komt. Uiteindelijk hebben de remklauwen bij beide varianten hetzelfde doel, maar hebben ze elk hun eigen werking. Dit zorgt er ook voor dat ze beiden hun eigen voor- en nadelen hebben. 

Het herkennen van een defecte remklauw

Door verloop van tijd kan het zijn dat de remklauw defect raakt. Wanneer dit zo is, kan je dit op een aantal verschillende manieren herkennen. Zo kan het bijvoorbeeld langer duren voordat je auto tot stilstand komt bij het remmen, of kan het meer kracht kosten om het rempedaal in te drukken. Ook wanneer je auto naar één kant trekt bij het remmen en de motor langzamer versnelt dan voorheen, kan dit wijzen op een defecte remklauw. Wanneer je een van deze zaken herkent, is het van groot belang om meteen aan de bel te trekken. Het is tenslotte gevaarlijk om de weg op te gaan met niet goed werkende remmen. Wanneer de remklauwen vervangen moeten worden is het ook mogelijk dit zelf te doen. Kijk bijvoorbeeld online naar het assortiment remklauwen van Bogijn en laat deze gemakkelijk aan huis leveren. Zo kan je binnen no-time weer veilig de weg op!

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *