Het is een veel gestelde vraag rondom verzekeringen van een bedrijfsauto: hoe zit het met de kilometers die je niet voor je bedrijf rijdt? Van een bezoek aan de supermarkt tot een autovakantie naar Italië: hier mag je rekening mee houden als je de bedrijfsauto ook voor particuliere doeleinden wilt gebruiken.

 

Particulier of zakelijk gebruik

Rijd je voor privé doeleinden meer dan 500 kilometer per jaar, mag je voor de inkomstenbelasting zelf kiezen of je de auto als zakelijk of privé wilt opgeven. Die keuze maak je in principe maar één keer: bij de eerste digitale aangifte van je inkomstenbelasting nadat je de auto hebt aangeschaft. Houd je je auto privé, dan kun je de autokosten niet van je winst aftrekken. Wat je wel kunt doen: voor elke zakelijk gereden kilometer zo’n 19 cent van de winst aftrekken. Zo’n zakelijke kilometervergoeding is natuurlijk best aantrekkelijk als je veel zakelijke kilometers rijdt.

 

Voor de ondernemer

Wanneer je ondernemer bent voor de btw en je dus btw mag aftrekken, kan je óók kiezen voor het zakelijk of juist privé houden van je auto. Dat kan een andere keuze zijn dan bij je inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag je namelijk aftrekken, maar voor het privégebruik van een auto van de zaak, moet je bijbetalen. 

 

Je auto op naam van de zaak

We kennen het allemaal: als nieuwe eigenaar van de auto, moet je het kentekenbewijs van de auto op jouw naam laten zetten. Als je een eenmanszaak hebt, kan je de auto alleen op je eigen naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kan je er ook voor kiezen om het kenteken op naam van het bedrijf te laten zetten. Of dat voor jou mogelijk is, kan je checken bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). 

 

Verzekeren

Ook niet onbelangrijk: je bestelwagen verzekeren. Ook daarbij is het van belang of je de auto zakelijk of privé rijdt. Je kan ook kiezen voor een bestelauto met een grijs kenteken. Dat scheelt een hoop belasting, en wanneer je gebruik kunt maken van de ondernemingsregeling kan je soms ook een vrijstelling krijgen voor deze belasting. Voordat je in aanmerking komt voor de voordelen van een grijs kenteken, moet je auto wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo mag de auto inclusief inhoud bijvoorbeeld niet zwaarder zijn dan 3500 kilo, en moet je auto volledig ingericht zijn voor het vervoer van goederen. Bied je koeriersdiensten aan? Bekijk dan ook even wat er mogelijk is met een koeriersverzekering, zodat je altijd met een gerust hart de weg op kan.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *