Als je een elektrische auto rijdt dan weet je hoe vaak je jouw auto moet opladen en dat dat niet altijd even vanzelfsprekend is. Want onderweg een plekje zoeken kan soms best lastig zijn. Niet overal heb je de mogelijkheid om je auto op te laden óf snel op te laden, je moet rekening houden met de tijd die je eraan kwijt bent en er moet geen wachtrij voor je zijn. Een laadpaal thuis installeren kan dan ook een hele verademing zijn, en een goede keuze voor je eigen portemonnee. Thuis een oplaadpunt heeft meerdere gemakken, zoals minder energiekosten, altijd plek én het kost je geen extra tijd overdag. 

Zorg dat je de installatie van een laadpaal goed voorbereid

Het is een cliché, maar absoluut waar: een goed begin is het halve werk. Als je kiest om een laatpaal te installeren bij je thuis dan is het belangrijk dat je vooraf goed weet welke investering je gaat doen. Want hoe verdien je hem het beste terug? Waar kan je hem het beste plaatsen? Welk oplaadpunt is geschikt? Wat is de wachttijd en hoe hoog zijn de kosten van je investering? Door een goed overzicht voor jezelf te maken kan je zien of de investering de moeite waard is of dat je deze aanschaf misschien toch nog wilt uitstellen. 

Voor welke type laadpaal kies je? 

De eerste stap is een belangrijke en dat gaat erom dat je het juiste oplaadpunt kiest. Het is belangrijk om te kijken waar je het punt wilt plaatsen, zoals op de oprit of in je garage, maar ook hoeveel capaciteit hij kan leveren. Je wilt namelijk ’s ochtends wel vertrekken met een volle batterij, anders kan je alsnog niet optimaal voordeel halen uit je investering. Kies daarom altijd voor een oplaadpunt die sneller laadt dan je nodig hebt, om zo te zorgen dat je nooit tekortkomt. 

Laadpaal

Waar ga je het oplaadpunt plaatsen? 

Je wilt je auto op een zo logistiek handige plek opladen en dan moet je er rekening mee houden dat er een kabel naar je meterkast moet, maar ook dat je een logische plek hebt voor je auto. De locatie is uiteindelijk een blijvende situatie die je niet snel zal veranderen, maar ook van invloed is op de investering. Hoe verder het punt van de meterkast vandaan is, hoe hoger de kosten zullen zijn voor bijvoorbeeld graafwerkzaamheden. Let er daarbij op dat het in veel gemeentes verboden is om over de openbare weg en stoep kabels te laten lopen. Denk dus goed na over de locatie van je laadpaal. 

Controleer je energiecontract om hoge kosten te voorkomen

Door je auto thuis op te laten zal je meer stroom gaan verbruiken. Het is dus belangrijk dat je weet wat voor energiecontract je hebt, welke prijzen je moet betalen en welke mogelijkheden er zijn. Op die manier kan je vooraf goed inschatten of je niet te veel betaald ten opzichte van elders je auto opladen. Bekijk dus je energiecontract kritisch en stap zo nodig over om te voorkomen dat je onnodig hoge kosten moet betalen voor je elektraverbruik omdat je een laadpaal installeren hebt. 

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *