Als ondernemer ben je verplicht om een rittenregistratie bij te houden voor de Belastingdienst. Dit kan misschien als een tijdrovende klus voelen, maar met een eenvoudige en gestructureerde aanpak kun je het gemakkelijk bijhouden. In deze blogpost zal ik je alles vertellen over eenvoudige rittenregistratie, zodat je het proces gemakkelijk en probleemloos kunt volgen.

 

Wat is rittenregistratie?

 

Rittenregistratie is het bijhouden van de zakelijke kilometers die je rijdt met je auto. Deze registratie is noodzakelijk om te bewijzen welke gereden kilometers zakelijk waren en welke privé. Het is daarbij van belang dat je de datum, begin- en eindadres, vertrek- en aankomsttijd, de route en het aantal gereden kilometers bijhoudt voor iedere zakelijke rit.

 

Hulpmiddelen bij de rittenregistratie

 

Je kunt op verschillende manieren en met verschillende hulpmiddelen je rittenregistratie bijhouden. Je kunt dit handmatig doen, via een Excel-sheet, of door middel van een online app. Er zijn verschillende apps beschikbaar, die het gemakkelijk maken om de rittenregistratie nauwkeurig en gestructureerd bij te houden. Deze apps zijn vaak zo ontwikkeld dat je deze volledig naar wens kunt inrichten.

 

Automatische rittenregistratie

 

Er zijn ook apps beschikbaar die gebruikmaken van GPS-technologie. Hierdoor wordt de rittenregistratie automatisch bijgehouden, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Dit kan je een hoop tijd besparen, maar het is wel van belang dat je de juiste instellingen hanteert. Ook hiervoor geldt: zorg dat je nauwkeurig en gestructureerd je zakelijke kilometers bijhoudt.

 

Voordelen van een kwalitatieve rittenregistratie

 

Met een kwalitatieve rittenregistratie bespaar je niet alleen tijd, maar je voorkomt ook gedoe met de Belastingdienst. Wanneer je kunt aantonen dat je de kilometers correct hebt bijgehouden, vermijd je naheffingen en weet je zeker dat je aan de wettelijke verplichting hebt voldaan. Bovendien is een rittenregistratie niet enkel voor fiscale doeleinden van belang. Zo kan je de eenvoudige rittenregistratie ook analyseren om bijvoorbeeld te besparen op brandstof- en onderhoudskosten.

 

Geautomatiseerd én persoonlijk

 

Vanzelfsprekend is het van belang dat de rittenregistratie een persoonlijk karakter heeft. Gebruik dus geen standaardrittemplat of leg in ieder geval uit waar de rit voor was. Tevens is het van belang om de geautomatiseerde rittenregistratie af en toe te controleren op onjuistheden die wel eens kunnen ontstaan door bijv. het vergeten van het op ‘zakelijk’ zetten van een rit. Dit voorkomt problemen bij een eventuele controle door de Belastingdienst.

 

Kortom, het bijhouden van een rittenregistratie is verplicht, maar vooral ook handig om overzicht te behouden. Maak hierbij gebruik van een kwalitatieve app of software, begin er direct mee in het begin van het kalenderjaar en zorg ervoor dat je de rittenregistratie gestructureerd opvolgt. Met deze tips kun je gemakkelijk aan de wettelijke verplichtingen voldoen en voorkom je gedoe achteraf. En wie weet, kan het bijhouden van de rittenregistratie zelfs leiden tot kostenvoordelen voor je bedrijf!

 

Bron: fleetgo.nl

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *