De distributieriem is een getande riem die in moderne verbrandingsmotoren (zoals in auto’s) de overbrenging vormt tussen de krukas en een of meer nokkenassen. De nokkenas opent en sluit de kleppen die zich doorgaans in de cilinderkop bevinden. Niet elke auto heeft een distributieriem, sommige merken gebruiken een ketting of tandwielen. In het geval dat uw auto is uitgerust met een distributieketting is minder periodiek onderhoud nodig.

Aan vervanging toe? Plan dan een afspraak in samen met de bandenwissel

Moet de auto binnenkort naar de garage voor het vervangen van een distributieriem en ander onderhoud? Kijk dan of je deze afspraak kunt combineren met een bandenwissel. Bij veel garages is dit namelijk mogelijk. Stel dat je in het voorjaar of in het najaar de auto naar de garage moet brengen, dan is het handig om meteen de winterbanden of zomerbanden te laten monteren. Op die manier bespaar je kosten en veel tijd. Je kunt dan wegrijden met een nieuwe distributieriem en de juiste banden onder je auto. Op autobandenspot.nl vind je eenvoudig adressen voor een bandenwissel in Drenthe of een garage voor autobanden in Overijssel.

 

Voordelen en nadelen van de distributieriem

De voordelen van een distributieriem in de moderne verbrandingsmotor is dat deze minder geluid maakt, geen smering nodig heeft en lichter is. Een nadeel van een distributieriem is dat deze regelmatig vervangen dient te worden, omdat hij aan slijtage onderhevig is en daardoor zou kunnen breken. Wanneer dit het geval is, kunnen de zuigers in de bovenste stand de geopende kleppen raken en ernstig beschadigen, wat zeer prijzige reparaties tot gevolg heeft. Het is daarom van essentieel belang om uw distributieriem tijdig te controleren en indien nodig te vervangen. De meeste distributieriemen hebben een levensduur van 60.000 – 120.000 kilometer of een aantal jaar voorgeschreven door de fabrikant. Waarbij de maatstaf (afgelegde weg of tijd) doorslaggevend is voor het vervangen van de riem. Bij extreme weersomstandigheden of indien zware prestaties van het voertuig worden geëist, dient de riem vaker te worden vervangen.

 

Kosten vervangen distributieriem

 

Bij iedere auto met een distributieriem is het van belang dat deze distributieriem op tijd vervangen wordt om motorschade te voorkomen. Het vervangen van een distributieriem gaat meestal gepaard met het preventief vervangen van de waterpomp en de spanrollen waar de distributieriem overheen loopt. Omdat het vervangen van een dergelijke aandrijfriem een arbeidsintensieve klus is, is een dergelijke reparatie vaak niet goedkoop.

 

Het verschilt per auto en motortype hoe eenvoudig de riem vervangen kan worden voor een nieuw exemplaar. Bij uw dealer kunt u eenvoudig en vrijblijvend een offerte opvragen voor het vervangen van uw distributieriem inclusief toebehoren bij een garagebedrijf bij u in de buurt. Zo kunt u diverse offertes van verschillende vakgarages vergelijken. Uiteindelijk kiest u voor het garagebedrijf waarbij u zich het prettigst voelt, of u nu kiest voor de scherpste prijs of voor de snelste service.

 

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *