Er gaat een wereld voor je open wanneer je begint met elektrisch rijden. Dit is ook niet zo gek, want voorheen moest je regelmatig naar een tankstation om benzine te halen. Bij het elektrisch rijden is dit compleet overbodig geworden. Jouw auto is namelijk een stuk milieubewuster en heeft een oplaadbare accu. Hierdoor hoef je nooit meer te berekenen hoeveel kilometer je nog kan rijden met een reservetank. Je hoeft alleen nog rekening te houden met laadstations, een laadpas en een laadkabel. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel spannend, want je wilt onderweg niet voor verrassingen komen te staan. In deze blog vertellen wij graag hoe het opladen van een elektrische auto precies werkt. Dan kan jij binnenkort met een gerust hart de weg op.

Laadpas en laadkabels

Begin je net met elektrisch rijden? Dan is het belangrijk om een nieuw gebruikersaccount te maken bij een aanbieder van laadoplossingen. Deze aanbieder biedt jou een abonnement aan zodat je een laadstation kan gebruiken. Bij dit laadstation gebruik je een laadpas, druppel of een mobiele app. Hiermee houd je bij wanneer en hoelang jij je bedrijfsauto aan het opladen bent. Deze gegevens zijn voor de aanbieder ontzettend belangrijk. De aanbieder kan hiermee jou de facturen van de laadkosten sturen. 

Daarnaast heb je ook een laadkabel nodig. Een openbaar laadstation heeft, in tegenstelling tot een eigen laadpaal, geen ingebouwde laadkabel. Hierdoor is het verstandig om altijd een laadkabel in de kofferbak te hebben. Dit zorgt ervoor dat jij altijd en overal kan laden. Het is handig om te weten dat alle elektrische auto’s in Europa dezelfde aansluiting hebben, namelijk: type 2. 

Een laadsessie

Het kan onderweg gebeuren dat jouw Tesla Model Y een oplaadbeurt nodig heeft. Hiervoor ga je naar het dichtstbijzijnde laadstation. Sommige laadpalen hebben een AutoStart functie. Dit betekent dat het opladen automatisch begint zodra je de kabel in jouw auto steekt. Verder hoef je niets te doen. Houdt er rekening mee dat het merendeel van de laadpalen deze AutoStart functie niet hebben. Je moet de laadsessie dan zelf starten. Dit doe je eenvoudig door je laadpas te scannen bij de laadpaal. Hierna zal jouw auto opgeladen worden. 

Auto is opgeladen

Wanneer de accu vol is of je wilt weer verder reizen dan is de laadsessie klaar. Je zal nu waarschijnlijk tegen het probleem aanlopen dat de laadkabel vast zit. Dit komt doordat de laadkabel zich vergrendelt tijdens het laden. Een standaard beveiliging tegen vandalisme en diefstal. De laadsessie is op een correcte manier te stoppen door de laadpas te scannen. Hierdoor zal de laadkabel loslaten waarna je deze eenvoudig kan opbergen. Probeer dus niet de laadkabel met grote kracht uit de auto te trekken. Dit kan jouw elektrische auto beschadigen!

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *