De heftruck is de stoere jongen van de werkvloer, een bekend fenomeen in hallen en magazijnen. Hier draait en keert hij en rijdt zijn getilde last van A naar B om die dan weer te laten zakken. De heftruck is hét voertuig voor de logistiek van bedrijven die bezig zijn met goederen en transport. Een heftruck doet zijn werk niet alleen liftend en zakkend maar ook rijdend. Dit artikel gaat in op de banden als je een heftruck kopen gaat; alleen al interessant als je beseft hoeveel druk deze te verduren krijgen als er duizenden kilo’s de lucht in moeten via de hefvork.

Een heftruck kopen met massief rubberen banden

De gemiddelde heftruck kan drie soorten banden aangemeten krijgen. De meest geschikte lijken de cushion tyres. Dat zijn massieve rubberen banden die het prima doen op de gladde en vlakke ondergrond van de paden tussen de pallet schappen. Lekrijden is er niet bij want de banden zijn van massief rubber. Oppompen is dus niet alleen niet nodig, het kan niet eens. De cushion banden kunnen een flink draagvermogen hebben. Soms zie je profiel op de banden, soms ook niet. Het enige echte nadeel van deze banden is dat ze de vorkheftruck wat minder veerkracht geven. Het gebrek aan veerkracht leidt dan tot een vrij hoge trilling-belasting voor de hefwagen – én natuurlijk voor de bestuurder.

Heftruck kopen met volrubber banden

Ook de zogenaamde volrubber banden zie je geregeld onder een heftruck zitten. Ze staan ook wel te boek als massieve luchtbanden of super elastische banden. Ze hebben veel weg van de cushion banden. Want ook nu zit er geen lucht in het rubber en zijn ze dus lekbestendig. Deze banden hebben altijd een profiel met een structuur van meerdere lagen. Ze zijn wat harder dan luchtbanden maar ook weer zachter dan de cushion banden. En juist daarom kunnen ze iets beter tegen schokken en stoten. Zo dempen ze de trillingen tijdens het werk enigszins. De keuze voor deze banden is de beste als je terrein hebt waarbij risico is op beschadiging van de banden. Bekijk je werkvloeren dus vooraf even goed voor je een heftruck kopen gaat.

Heftruck op luchtbanden

Bij een heftruck kopen is de laatste categorie banden, luchtbanden. Ofwel, dezelfde soort banden waarop menig auto de weg op gaat. Het mag logisch zijn dat juist deze banden de bestuurder van de prikker meer comfort bieden dan cushion of volrubber banden. De schok dempende eigenschappen zijn zeer bestuurdersvriendelijk. Ook het grondcontact is goed. Dat samen met het profiel van de banden maakt deze categorie ideaal voor til- en rijwerk in de buitenlucht. Het enige echte nadeel is dat een kleine beschadiging van de band al snel tot problemen kan leiden, gezien het gewicht dat er voortdurend op komt te staan. Bij luchtbanden is het wenselijk om van tijd tot tijd de bandenspanning te controleren.

Hoe zien je bedrijfsvloeren eruit?

Bij een heftruck helpen de banden niet alleen voor het verplaatsen. Ook het gewicht van de heftruck (mét lading) wordt via de banden naar de grond geleid. Dit geeft de juiste stabiliteit. Check dus altijd de vloeren voordat je een nieuwe heftruck kopen gaat bij Wiersma Heftrucks & Magazijninrichting.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *